Woonhuizen Hyacintstraat 13-15 Tilburg

 


Dubbel woonhuis Cornelius Alphonsus Schijvens 
Hyacintstraat 13-15 Tilburg
1930
Rijksmonument sinds 2002

In opdracht van zijn ouders bouwde Jos. Schijvens dit dubbele woonhuis. Zijn broer Jan ging met zijn gezin op nummer 13 wonen.  Jos woonde zelf van 1930 tot 1960 op nummer 15, eerst met zijn ouders en na hun overlijden met zijn eigen gezin. Hij vestigde ook zijn architectenbureau op dit adres.

Het huis is gebouwd in expressionistische stijl. Het was ook voor die tijd een bijzonder ontwerp en is nog steeds een blikvanger in de straat. Het huis op nummer 13 is zowel van binnen als van buiten nog helemaal in gave originele staat, met glas-in-lood ramen en deuren ontworpen door Jos. Schijvens zelf. Op nummer 15 zijn in 2002 de voordeur en ramen weer in oorspronkelijke staat teruggebracht. In de jaren vijftig heeft Jos. Schijvens een grote verbouwing uitgevoerd op nummer 15 waarbij aan de achterkant werd uitgebreid en er een glazen gevel over twee verdiepingen werd aangebracht. De wand tussen hal en woonkamer werd vervangen door een glazen wand met deur. Op het muurtje tussen de beide voordeuren is een halfronde steen geplaatst met ‘Jos.C.A. Schijvens architect’ erin gebeiteld.

Het monumentenregister over beide huizen: Architectuurhistorisch is het waardevol vanwege de stijl en de ornamentiek als regionale variant van het Expressionisme. Het pand heeft ensemblewaarde als onderdeel van een grote wijk uit het interbellum. Het is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur, tevens in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving.